fbpx 3374857375976349
Zaznacz stronę

Zdrowa dieta stanowi ważny element wspierania prawidłowego rozwoju. W obecnych czasach dziecięca dieta zawiera zbyt dużo mięsa, nabiału i produktów pełnych pustych kalorii. Niewłaściwe żywienie dziecka już od najmłodszych lat sprzyja nadwadze i otyłości. Odpowiednia dieta wprowadzona od pierwszych miesięcy życia dziecka jest gwarantem prawidłowego rozwoju fizycznego i psychicznego oraz wykształcenie odpowiednich nawyków żywieniowych w przyszłości. Wszystko wskazuje na to, że prawidłowy sposób żywienia w okresie dzieciństwa pozwala na utrzymanie dobrego stanu zdrowia w dorosłym życiu.

Od momentu w którym dziecko przyjdzie na świat, przez pierwsze 6 miesięcy jego wyłącznym pokarmem powinno być mleko matki. Zawiera ono odpowiednia kompozycję składników odżywczych, które realizują aktualne potrzeby żywieniowe niemowlęcia. Rozszerzenie diety to wieloetapowy proces, który należy rozpocząć nie wcześniej niż po ukończeniu przez niemowlę 17 tygodnia życia i nie później niż w 26 tygodniu. W trakcie uzupełniania jadłospisu o nowe produkty mleko powinno nadal stanowić ważny element żywienia dziecka. Zdaniem ekspertów karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak będzie to pożądane prze dziecko i mamę.

Jeżeli niemowlę jest już gotowe na rozszerzenie diety, należy pamiętać, że wprowadzanie nowości powinno być zgodne z aktualnym schematem życia niemowląt. Uzupełnienie jadłospisu, opartego dotychczas na mleku matki, należy rozpocząć od warzyw, po 2 tygodniach przychodzi czas na pierwsze owoce. W kolejnym kroku do diety dziecka włącza się produkty zbożowe, mięso, ryby, jaja i przetwory mleczne. Należy dążyć do tego, aby jadłospis rocznego dziecka obejmował produkty ze wszystkich tych grup.

Dzieci w wieku szkolnym są grupą najbardziej narażoną na skutki nieprawidłowego żywienia. Pod pojęciem zbilansowanej diety należy rozumieć odpowiednią podaż pokarmu zarówno pod względem ilościowym jak i jakościowym. Najprostszą formą dzięki której można przedstawić zakres prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży, jest graficzna forma piramidy żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży, która została opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia. Obejmuje ona 4 podstawowe grupy produktów spożywczych: produkty zbożowe, mleko i przetwory mleczne, mięso i ryby, jaja, warzywa i owoce. Ponadto wyodrębniono w niej również tłuszcze oraz cukry i słodycze.

Kiedyś piramida żywienia zawierała jedynie ideę żywienia, jednak tryb życia dzieci na przestrzeni lat uległ przemiana i to w dużej mierze na niekorzyść. W zaktualizowanej piramidzie żywienia u podstaw wyróżniono aktywność fizyczną zarówno w szkole jak i poza szkołą.

Warzywa i owoce

Za bazę prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży przyjęto warzywa i owoce. Produktów tych nie może zabraknąć w ich codziennej diecie. Powinny one być spożywane do każdego posiłku w każdej formie: zup, sałatek, koktajli. Dodatkowo spożywanie warzyw powinno być większe niż owoców, głównie ze względu na większą ilość cukrów prostych w owocach oraz ich większą kaloryczność.

Produkty pełnoziarniste

Kolejne piętro w piramidzie żywienia zajmują produkty zbożowe, które stanowić powinny jedno z głównych źródeł energii dla rozwijającego się młodego organizmu. Są bogate w witaminy i składniki mineralne, dlatego też to na nich w dużej mierze powinien opierać się jadłospis dziecka.

Białko i tłuszcze

Okres dzieciństwa i dojrzewania to także czas, w którym wzrasta zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko. W związku z tym w diecie należy uwzględnić nabiał, jaja, mięso oraz wędliny. Jednak przy tym powinno się wybierać chude wędliny czy mięso np. drobiowe oraz włączyć do diety ryby czy nasiona roślin strączkowych. Ponadto z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia poleca się, aby dzieci piły co najmniej 3-4 szklanki mleka dziennie.

Tłuszcze

Sam wierzchołek piramidy zajęły tłuszcze, które w porównaniu z innymi grupami produktów żywieniowych powinny stanowić najmniejszą część diety dziecka. Najistotniejszą zasadą dotyczącą tłuszczów jest to, aby tłuszcze zwierzęce zastąpić roślinnymi i właśnie takie dodawać do potraw, niezależnie od tego czy są one przygotowane na zimno czy na ciepło. Źródłem dobroczynnych tłuszczów w diecie mogą być również orzechy.

Niezdrowe nawyki i styl życia

Oprócz głównych produktów, które stanowią filar prawidłowego żywienia, po boku piramidy wyodrębniono produkty, które w zdrowiej diecie należałoby ograniczyć lub w zupełności wykluczyć. Uwzględniono też aspekty, które wspomagają prawidłowy rozwój młodego organizmu, jak sen i ograniczenie korzystania z urządzeń elektronicznych do 2 godzin na dobę. Do produktów, które należałoby ograniczyć w diecie zaliczono cukry i słodycze, sól oraz słone przekąski. Podstawą jeśli chodzi o napoje powinna stać się woda a nie słodkie, gazowane napoje, które całkowicie należałoby wykluczyć z diety.

Ilość posiłków i zapotrzebowanie energetyczne

Warto zaznaczyć, że poza rodzajami i proporcjami poszczególnych produktów w diecie niezwykle istotna dla dzieci i młodzieży jest też regularne spożywanie posiłków w ilości 4-5 posiłków na dzień, najlepiej co 3-4 godziny. Sama dieta powinna być urozmaicona i obfitować w produkty ze wszystkich grup uwzględnionych w piramidzie żywieniowej. Z kolei zapotrzebowanie na energię do 10 roku życia u dziewcząt i chłopców jest podobne i wynosi około 1700 kcal na dobę. Dopiero po 10 roku życia w zależności od płci zmieniają się potrzeby energetyczne, na rzecz zwiększonego zapotrzebowania na energię. U chłopców nawet do 2400 kcal na dobę w grupie wiekowej 10-12 lat i do 3000 kcal w grupie wiekowej 13-15 lat. Natomiast zapotrzebowanie energetyczne dziewczynek w wieku 10-12 lat wynosi średnio 2100 kcal, a od 13 do 15 roku życia zwiększa się do 2400 kcal na dzień.

Niestety nie zawsze jesteśmy w stanie uniknąć błędów żywieniowych, które czynią naszą dietę mniej zdrową. Dzieci i młodzież to grupa, która jest bardzo podatna na tego typu błędy. Najmłodsi nadal dokonują wyborów żywieniowych nie kierując się wartościami odżywczymi produktów. Czasami nawet nie są do końca świadomi jakie produkty są wartościowe pod względem odżywczym. Wyznacznikiem jest dla nich atrakcyjne wizualnie opakowanie, smak, zapach czy moda wśród rówieśników. Dlatego duże znaczenie w kształtowaniu nawyków żywieniowych młodego pokolenia mają nauczyciele oraz rodzina.

Uzależnienia wśród dzieci i młodzieży

Jeżeli potrzebujesz odpowiedniego opiekuna stwórz konto na naszym portalu i szukaj bez żadnych ograniczeń.
https://opiekun-pomocnadlon.pl/panel/register